Postat 09/08/2024

Tendinte scandinave in designul interior

Tendinte scandinave in designul interior
Tendintele scandinave au inceput sa-si croiasca drum in designul interior inca de la inceputul anilor 1950, pana atunci acestea fiind adesea confundate cu designul minimalist. Designerii din Peninsula Scandinava sunt recunoscuti la nivel global drept avand un stil unic de a crea mobilier si decoratiuni pentru locuinte, stilul specific acestora fiind caracterizat prin simplitate, functionalitate si minimalism.
In ce constau tendintele scandinave in contextul designului interior?

1.      Culori neutre definitorii
Nuantele pale de albastru, gri, alb si crem pot fi considerate emblematice pentru acest stil de design interior. Aceste nuante sunt considerate de catre unii drept fiind nuantele clasice caracteristice acestui stil. Pe de alta parte, pentru unii designeri scandinavi, represzntative sunt combinatiile de culori puternice, cu imprimeuri grafice boldate.

2.      Podele albe din lemn
In materie de tendinte scandinave exista o predispozitie spre utilizarea podelelor albe din lemn (de cele mai multe ori, masiv), podele care de prea putine ori sunt accesorizate cu ajutorul carpetelor sau covoarelor. Cand ne gandim la o locuinta croita in stil scandinav ne gandim la o locuinta cu un design simplu, dar de impact. Daca podelele nu sunt din lemn alb, atunci in mod sigur se opteaza pentru pereti albi, care duc cu gandul la lemn de pin sau la tonalitati deschise de gri.

3.      Lumina, un element crucial
De unde obsesia scandinavilor pentru lumina? Ei bine, intrucat acestia sunt pozitionati geograpfic aproape de arcul polar, scandinavii se confrunta cu nopti polare de cate 60 de zile pe an. In acest fel, este explicabila nevoia acestora de a absorbi cat mai multa lumina atunci cand au posibilitatea. Si cum altfel isi pot manifesta dragostea pentru lumina daca nu prin intermediul geamurilor largi. Geamurile intinse pe toata suprafata unui perete sunt un element caracteristic si comun in designul scandinav.

4.      Dragoste pentru natura in fiecare coltisor
Scandinavii au o dragoste innascuta pentru mediul inconjurator. Acestia prin definitie sunt iubitori ai activitatilor desfasurate in aer liber. Interioarele locuintelor realizate in spirit scandinav cuprind numeroase plante naturale, piese de mobilier care imita natura. De asemenea, multe dintre locuintele decorate in stil scandinav se bucura de cel putin un balcon de unde pot fi admirate peisajele.

5.      Forma si functionalitatea la putere
Cand vine vorba de designul scandinav, functionalitatea pieselor de mobilier si utilizarea eficienta a fiecarui coltisor, sunt pietrele de temelie. Fiind o forma a designului minimalist, acest stil scandinav impune ca fiecare element constituitiv al unei incaperi sa aiba o anumita functionalitate. Avand o doza impunatoare de pragmatism, scandinavii cauta sa vada in fiecare element inconjurator o anumita functionalitate, piesele decorative romantice fara nici o intrebuintare practica neavandu-si locul.

6.      Usi de interior in stil scandinav
Pentru ca o usa de interior sa se integreze intr-un design scandinav aceasta poate sa:
-   Fie din lemn masiv, vopsita in nuante pale neutre;
-   Fie integral din sticla, permitand astfel luminii sa treaca dintr-o incapere in alta;
-   Fie un ajutor in eficientizarea spatiului disponibil: in acest caz, recomandam optarea pentru usi de interior culisante, glisante sau pliabile;
 
7.      Interioare prietenoase cu mediul
Dragostea scandinavilor pentru natura se impleteste cu dorinta innascuta a acestora de a o proteja. Locuintele scandinave moderne sunt fruntase in topul locuintelor independente energetic. Acest tip de locuinte produce cel putin la fel de multa energie pe cat consuma. Ba mai mult, “tehnologia verde” a acestor locuinte este comercializata si exportata in intreaga lume. Scandinavii, nu numai ca sustin acest stil de viata eco, ci si traiesc in acesta: 99% din energia Norvegiei provine din energia hidroelectrica. 





Incercam sa va reconectam la Server...





Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare.





Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare.

Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙