EuroUsi Cluj

»
Noutati » Sensul de deschidere al usii – important sau nu?

Sensul de deschidere al usii – important sau nu?


Atunci cand achizitionam usi de interior trebuie sa avem in vedere cateva aspecte importante pe care sa le respectam inainte de a monta usile. De cele mai multe ori, nu luam deloc in calcul sensul de deschidere al usilor deoarece consideram a fi mult mai importante functionalitatea, siguranta, rezistenta sau aspectul acestora. Insa pentru a beneficia din plin de spatiul disponibil, pentru a respecta in totalitate anumite reguli ale cladirilor si pentru ca usile sa fie instalate in mod corect, este esential sa luam in calcul si sensul de deschidere al usii.
Important de precizat este faptul ca fiecare usa se priveste de la interior (deci sensul de deschidere al usii se decide de la interior), iar partea pe care se vad balamalele stabileste de fapt sensul de deschidere al usii!

In propria locuinta
In cazul usilor de exterior, mai ales usa de intrare in apartament, trebuie luat in calcul regulamentul cladirii respective (daca exista unul), insa daca nu exista reguli in acest sens, usile de exterior de pot instala in orice sens se doreste.
 
In cazul usilor de interior nu exista cerinte speciale pentru directia de deschidere, insa este recomandat ca acestea sa interfereze unele cu altele, pentru a nu crea neplaceri. Pentru usa dormitorului se recomanda deschiderea  spre interior iar la baie, bucatarie, dressing etc., deschiderea spre exterior. De obicei insa, ne ghidam dupa spatiul disponibil si dupa preferinte.
 
In locurile publice

Din motive de siguranta, usile de la intrarea in locurile publice se deschid, de obicei, spre exterior. Acest lucru se datoreaza faptului ca in interiorul acestor cladiri se pot afla simultan mai multe persoane iar in eventualitatea unui pericol care necesita evacuarea rapida, toata lumea s-ar indrepta catre usa, iar deschiderea acesteia spre interior ar fi imposibila.
 
De ce este important sensul de deschidere al usii?
Stabilirea corecta a sensului de deschidere al usii este utila si pentru viitoare alegeri in materie de accesorii ale usilor, cat si pentru amenajarea interioara.
De sensul de deschidere al usii depind urmatoarele aspecte:
  • Manerele – aceastea difera in functie de sensul de deschidere, mai exact pentru montajul acestora si pentru a avea un design corespunzator, in special daca optati pentru manere asimetrice.
  • Balamelele – odata instalate, balamalele presupun frezarea foii de usa si a tocului usi in functie de sensul de deschidere al usii, astfel ca orice greseala mica de instalare va afecta estetica intregii usi.
  • Amenajarea spatiului interior – in functie de sensul de deschidere al usii se va stabili clar cum se vor aranja toate piesele de mobilier din camere, in asa fel incat sa nu deranjeze la deschiderea usii.